Премини към основното съдържание

За Синупрет®

Състав

Синупрет® е растителен лекарствен продукт, който съдържа следните билкови екстракти:

Корен от тинтява (Gentiana lutea)

Корен от тинтява (Gentiana lutea)

Тинтява лютеева е многогодишно тревисто растение от семейство тинтява, растение от рода (Gentianaceae). Коренищата и корените се използват в медицината. Горчивите съединения са основният компонент на жълтото сърце. Количествено доминиран от gencyopicrin, чийто дял е 2-3% от общото горчиво съединение, но горчивината на amarogenera (чийто дял е около 0,05%) надвишава горчивината на gencyopicrin с 5000 пъти, което определя стойността на съединението.

Някога сърдечният червей е бил използван за облекчаване на треска при лечение на чума. Дирофилариозът доказа своята ефективност в съвременното лечение на настинки, особено остър и хроничен синузит, поради способността му да намалява вискозния секрет.

Цвят на иглика (Primula veris)

Цвят на иглика (Primula veris)

Примула - цвете пролетна иглика с чашка съдържа флавоноиди. В комбинация с каротеноиди прави цветята жълти. Приминът е основният алерген, който е отговорен за "алергия към иглика". Суровините, използвани за производството на Sinupret®, са тествани за съдържание на праймери. За производството на лекарства се използват само суровини без праймин. Днес медицината използва цветя и сухи коренища с всички корени при лечението на заболявания на горните и долните дихателни пътища, т.е. при синузит и тежки настинки, както и при остър и хроничен бронхит. Активните вещества, получени от цветята на иглика с чашка (включително бобина), имат секретолитичен ефект, както и противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Обикновен киселец (Rumex acetosa)

Обикновен киселец (Rumex acetosa)

Танинови листа - използват се за медицински цели. Заедно с обикновената зелена (Rumex acetosa L.) се използват и сухите листа и горните части на къдравата зелена, т.е. конски тен (Rumex crispus L.). Танините съдържат биофлавоноиди и производни на хидроксицинаминова киселина, като галова киселина и производни на ферулова киселина, които имат противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства. Зеленото се използва за лечение на възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и кожни заболявания от Средновековието и се счита за ефективно средство срещу скорбут поради високото си съдържание на витамин С. Активно се използва в съвременната билкова медицина за лечение на възпалителни заболявания на дихателните пътища. Високо ефективни съединения се получават от изсушените листа и върховете на зеленото стъбло. Те имат секретолитичен, противовъзпалителен и антибактериален ефект и имат положителен ефект върху имунната защита.

Черен бъз (Sambucus nigra)

Черен бъз (Sambucus nigra)

Цвета на бъза се използва за медицински цели. Най-важното биологично активно вещество в състава на цветята (повече от 1%) са биофлавоноидите, главно рутин. Лечебните свойства на бъза са известни от древни времена. Цветовете на бъза се използват в народната медицина като диапротез и антиконвулсант. Също така, инфузиите и компресите помагат срещу подуване и възпаление. В съвременната билкова медицина цветята от бъз се използват за разреждане на секрети при настинки и остри възпалителни заболявания на дихателните пътища. Използва се и като лек при настинки с висока температура и вирусни инфекции като грип.

Върбинка (Verbena officinalis)

Върбинка (Verbena officinalis)

Върбинка или лечебна спора - е тревисто растение от едноименното семейство Върбинкови (Verbenaceae). Основните биологично активни вещества на спорите включват иридоидни гликозиди (напр. Вербеналин), биофлавоноиди, производни на хидроксикинамиената киселина, горчиви съединения и етерично масло. От векове спорите се считат за едно от най-универсалните лечебни растения. В народната медицина се използва като отхрачващо средство за лечение на хроничен бронхит, срещу отоци, треска и неврологична болка. В съвременното билколечение, наред с други свойства на активните съставки на спорите, най-често се използват антисекреторни и антивирусни лекарства. Освен това има положителен ефект върху защитните сили на организма.