Премини към основното съдържание

За пациентите

Анатомия на носа

Анатомия и физиология на носа

Анатомично носът на човек е разделен на две части:

  • външен нос
  • носна кухина с параназалните синуси

Външната част се състои от кости и хрущяли, както и меки тъкани. Всички тези части се съединяват и образуват неправилен триъгълник. Носната кухина граничи с горната предна черепна ямка, с орбити отстрани, а устната кухина отдолу. Пред носната кухина са ноздрите, които са входните врати, зад назофаринкса, с които кухината е свързана с хоана.

Също така, носната кухина е разделена на две части от носната преграда.

Параназалните синуси са кухините, които обграждат носната кухина и са свързани с нея чрез канали. Открояват се следните параназални синуси:

  • Максиларни синуси (Haimer), разположени в горната челюст под очите.
  • Челни синуси - разположени над очите в челните кости във формата на триъгълник
  • Етмоидните синуси са съставени от 8-20 отделни клетки, разделени от тънки костни плочи.
  • Сфеноиден синус, разположен в сфеноидната кост

Носът изпълнява няколко функции, всички те са свързани помежду си, а дисфункцията на някои влияе върху състоянието на други:

Основната функция на носа е дихателната - сложен физиологичен процес, обезопасен от различни механизми. Когато вдишваме през носа, въздушният поток прави специално пътуване. Въздушната маса е извита нагоре, откъдето се спуска обратно към хоаната. Поради прецизната координация и взаимодействие на различни защитни фактори, въздушният поток преминава през носната кухина, а въздухът, който дишаме, се нагрява, навлажнява и почиства от прахови частици, бактерии и вируси, които могат да повлияят неблагоприятно на организма.

Защитна функция - лигавицата е първото препятствие в защитата на организма от фактори на околната среда. Мукоцилиарният транспорт пътува до назофаринкса. Всичко, което е фиксирано в носната слуз, достига до стомаха, където патогените се унищожават от стомашния сок. По този начин мукоцилиарният транспорт осигурява самопочистване и дрениране на носните кухини и параназалните синуси. По същия начин специфичните и неспецифични имунни защитни фактори в носната лигавица защитават тялото. Жлезистата област и лигавичният епител участват в образуването на лимфоепителна симбиоза. Без достатъчно количество слуз на повърхността на лигавицата, функцията на мукоцилиарния транспорт може да бъде нарушена.

В носната кухина овлажняването на въздуха играе водеща роля. Преминавайки през носната кухина, въздухът е наситен с водни пари по повърхността на лигавицата. Активното изпаряване на носната секреция възниква поради висока температура на носната лигавица, голяма площ от носната кухина и носните синуси, както и движението на въздуха по време на дишане. По време на изпарението лигавицата загрява вдишания въздух. При издишване по -топлият въздух от долните дихателни пътища създава конденз в носната кухина, което може да се види при студено време - има воден секрет от носа. Носната кухина се разглежда като физиологичен климатик, който предпазва долните дихателни пътища от излагане на студен въздух. Въздухът при -12 ° C след преминаване през носа се нагрява до +25 ° C в назофаринкса.

Защитните механизми включват кихане и отделяне на слуз. Праховите частици, механичните и химичните фактори дразнят и могат да причинят този рефлекс. При кихане въздухът се изпуска внезапно с определена сила от носа, като по този начин се премахват дразнителите. Кихането може да бъде придружено от слуз или може да възникне, ако е изложено на различни дразнители без кихане.

Сукториална (защитна) функция. Лигавицата абсорбира добре веществата, присъстващи на нейната повърхност. Например, когато тампон от атропин се вкара в носната кухина, зеницата се разширява. Но абсорбционната функция също е неразделна част от информативната функция на лигавицата. По този начин различни патогени проникват в дълбоките части на лигавицата, което може да бъде началото на формирането на адаптивен (придобит) имунитет.

Обонятелната функция е да информира организма за наличието в околната среда на различни химични съединения с неприятна миризма. Миризмите могат да бъдат приятни и да предизвикват положителни емоции или да предупреждават за неблагоприятна ситуация. Миризмата на храна стимулира апетита и по този начин обонятелната функция на носа разкрасява живота на хората.

Речева функция - носната кухина и синусите могат да бъдат сравнени с физически резонатори. Звукът, достигащ до стените на носната кухина и параназалните синуси, се усилва. Носната кухина и максиларните синуси преувеличават нискочестотните тонове, докато челните синуси усилват високочестотните тонове. Участието на носните и параназалните синуси в речевата функция заема водеща роля в произношението на назалните съгласни. В същото време, по време на фонация, меката тъкан виси, но отстрани на хоаната става отворена, в резултат на което звуците на речта придобиват назален механизъм.