Премини към основното съдържание

За пациентите

Болести на параназалните синуси:

Заболяванията на носа и параназалните синуси могат да бъдат причинени от различни причини. Сред тях са индивидуалните структурни особености на този орган, травми, инфекциозни заболявания, неоплазми.

Вродена патология на носа 

По-широко разпространено явление, отколкото може да изглежда на пръв поглед. При много хора носната преграда е леко извита, така че е нормален вариант на нормата и не води до никакво заболяване. Но понякога има по -сериозни деформации, които пречат на нормалното функциониране на носа. Изкривяване на носа, стесняване на носните проходи, фистули и други нередности могат да доведат до хронични заболявания на носа. В такива случаи най -често се препоръчва операция.

Нараняванията на носа също не са необичайни. Те могат да бъдат затворени, отворени и комбинирани, със и без изместване на костни фрагменти, с деформация и без деформация на външните части на носа. Дори ако костите не са повредени, нараняването на носа винаги води до подуване, което понякога завършва с хематом на носната преграда.

Инфекциозни бактериални патологии (вирусни, бактериални, гъбични) 

Тази група патология на носа и параназалните синуси е най -честата. Те включват ринит, синузит (фронтит, етмоидит, сфеноидит), полипоза и много други състояния.

Синузит

Симптоми и лечение на носните и параназалните синуси:

Ринит

Популярно известен като обикновена настинка - това е възпаление на носната лигавица.

Причини за развитие - много ринити могат да бъдат причинени от различни микроби и вируси или алергични реакции. Понякога ринитът е следствие от наличието на аденоиди. Ако не се лекува, той може да стане хроничен и ще бъде много по -трудно да се лекува. Основните симптоми на ринит са кихане, сълзене, хрема (водниста или гъста), запушване на носа. При хроничен ринит се наблюдава намаляване на обонянието и постоянен оток на носната лигавица. При ринит е показано изплакване на носа с физиологичен разтвор или вазоконстриктивни лекарства срещу запушване на носа (но не повече от 3-5 дни) и, разбира се, Sinupret®.

Синузит

Възпаление на параназалните синуси, причинено от инфекция или алергична реакция. Симптомите на тази патология са запушване на носа, главоболие, треска, орбитално налягане, загуба на миризма. Понякога има зъбобол от засегнатата страна или тежък оток на лицето. Инфекциозни заболявания, травми, къпане в мръсна вода, проблеми със зъбите и наличие на полипи в носните проходи могат да доведат до синузит.

Синузитът е индикация за Sinupret®, вазоконстрикторни капки, лекарства, които укрепват имунната система, както и антибиотици. Максиларният синузит, челният синузит, етмоидният синузит и клиновидният синузит са форми на синузит. Максиларният синузит е възпаление на лигавицата и костните стени на максиларния синус, а при фронтита възпалението се намира в челния синус. И двете се характеризират с запушване на носа, главоболие, слабост и треска. Патологичният процес при етмоиден синузит се развива в клетките на етмоидния лабиринт. При сфеноиден синузит се наблюдава възпаление на клиновидния синус. Синузитът е много опасен и изисква спешно лечение - гной в засегнатите синуси може да се разпространи в околните тъкани и дори в мозъка, което може да има сериозни последици.