За синузита

Параназалните (околоносните) синуси са кухини в черепа, разположени около носната кухина. При човека се отличават четири групи параназалните синуси. В зависимост от тяхната локализация те биват фронтални, етмоидални, сфеноидални и максиларни синуси. Връзката на синусите с носната кухина са тесни отвори. И досега още не е изяснено предназначението на околоносните кухини. Счита се, че чрез тях се намалява тежестта на черепа, облекчава се работата на гръбначния стълб и по-специално на шийната мускулатура, която крепи и движи главата. Параназалните синуси играят ролята на резонатори и затоплят преминаващия през носната кухина въздух.

Всички околоносни кухини са постлани с лигавица, която се свързва чрез отверстията с тази на носната кухина, поради това възпалителните процеси могат да се предават от носната кухина към синусите и обратно.

За синузита

Обикновената хрема сама по себе си е безобидна. Но ако не се лекува,  има опасност от разпространение на възпалението към параназалните синуси  –  развива се синузит (наричан още «синуит»).

Вероятността от появата на синузит се засилва особено при продължителна хрема. Известно е, че причината за 75% от всички сериозни възпаления на параназалните синуси е обикновената хрема, по време на която е била възпалена само лигавиЗапушен носцата на носа.

При синузита се възпалява и лигавицата на параназалните носни кухини. Тънките тесни отвори на синусите и свързващите стени практически напълно са блокирани от възпалената, отекла лигавица. Слузта не се отделя. Натрупвайки се, тя създава налягане, появява се чувство за натиск и болка в очите, челото и горната част на носа. Клепачите отичат. Към това се добавя и затруднено дишане, обща слабост, а понякога и треска.

Възпалителните заболявания на околоносните кухини са остри и хронични.
Острият синузит настъпва при преминаване на възпалителния процес от носната кухина в синуса – при обикновена хрема или грип. Заболяването може да настъпи и като инфекциозна болест (морбили, скарлатина, дифтерия). Синусите могат да се засегнат и при нараняване. Доста често максиларният (надчелюстният) синузит се дължи на пробив на зъбен гранулом, произхождащ от горен кътник. В по-леките случаи болните се оплакват от силна хрема, запушен нос, главоболие, вечерно покачване на телесната температура. Отначало секрецията от носа е слузеста, но често постепенно става гнойна. Тогава и общото състояние се влошава. Освен силно главоболие, появяват се и болки в областта на заболeлия синус (в челото и веждите при челен синузит, в зъбите и горната челюст – при максиларен синузит). Обикновено носът е запушен. Обонянието е отслабено. От ноздрите изтича слузно-гнойна или примесена с кръв секреция. Усложненият синузит при морбили и скарлатина протича много тежко. Острият синузит нерядко преминава в хроничен. Изключително рядко се наблюдават очни или вътречерепни усложнения – абцес или менингит. Лечението се провежда от лекар -специалист.
Хроничният синузит най-често е последица от остро или рецидивиращо възпаление на синусната лигавица. Общото състояние на болните от хроничен синузит е слабо засегнато. При надчелюстен (максиларен) синузит има болки в лицето и очниците. От носа изтича гноен и миризлив секрет. Обонянието е намалено, а в повечето случаи носът е запушен. При челен (фронтален) синузит болният се оплаква от тежест и болки в челото. Постепено или от време на време от носа изтича гноен секрет. При заден синузит гнойният секрет се стича в гърлото. Лечението се провежда от лекар-специалист.

Какво да направим?

Ненавременното и неправилно лечение на възпалението на параназалните носни кухини може да доведе до сериозни усложнения. Появява се риск болестта да се превърне в хронична. Точно поради това  е необходимо да се вземат мерки за втечняване на секрета и отстраняване на отока, за да може слузта спокойно да изтича.

В тази област отлични качества демонстрират растителните лекарствени продукти – Синупрет®  и Синупрет форте.

Кога се приема Синупрет®/Синупрет форте?

Синупрет® и Синупрет форте обвити таблетки се използват за лечение на остри и хронични възпаления на параназалните синуси и дихателните пътища, както и като допълнително средство при антибиотично лечение на тези заболявания.